Voor restauratie ...
De laatste loodjes!
27 Oktober 2021 ... HIJ STAAT!!

Waterpomp Nuenen

Restauratie mooi Rijksmonument in Nuenen

Wie Nuenen zegt … die voelt Vincent van Gogh! En als je het centrum inloopt, komt de geschiedenis weer een beetje tot leven. De aardappeleters zitten nog steeds aan tafel, een stukje verder toegekeken door de bedenker zelf … En als je iets verder loopt vind je de enorme, eeuwenoude Lindeboom, met daarvoor een prachtig Rijksmonument; de historische Waterpomp van Nuenen.

Cultuurhistorische waarde

De waterpomp is uit 1875, dus ongetwijfeld zal Vincent van Gogh hier ook uit gedronken hebben. De gietijzeren waterpomp, industrieel gegoten door ‘IJzergieterij De Prins van Oranje te ’s Hage’, is weliswaar niet geheel uniek in zijn verschijning, maar draagt zeker bij aan onze cultuurhistorische waarde als ontwikkeling van de watervoorziening op het platteland. Via de achterzijde is de gekrulde pomparm te bedienen. Hiermee wordt het water via een zuiger in de kolomcilinder omhooggehaald en stroomt via de tuit aan de voorzijde naar buiten. Daaronder hangt een kelkvormige vergaarbak, tevens voorzien van een afvoer.

 

Restauratie

De pomp is dringend toe aan restauratie, voordat er onherstelbare schade ontstaat. Nico van Eeten / Erfgoed onderhoud is gevraagd om deze taak op zich te nemen. Op 27 oktober 2021 is deze prachtig gerestaureerde pomp weer op zijn historische plek teruggezet! KIJK HIER naar de leuke video van Omroep Nuenen over dit mooie project.

Diverse, betaalbare mogelijkheden voor
een historische waterpomp

Erfgoed-onderhoud / Nico van Eeten biedt een complete service aan voor (betaalbaar) herstel (en promotie) van uw historische monument. Bent u geïnteresseerd naar de mogelijkheden voor herstel van uw historische waterpomp? Kijk HIER voor meer informatie.

De bijbehorende oude waterput
En ook Omroep Nuenen was erbij voor een interview met Nico. KLIK OP DE FOTO voor dit leuke interview.
Dit was de eerste stap. Op 9 juni is de pomp uit de grond gehaald.
Uitleg waterpomp geschiedenis
Met een tijdcapsule voor het nageslacht.
Op een nieuwe fundering.