Ga op stap!

Als een gepassioneerd restaurateur, maar vooral liefhebber van ons mooie culturele erfgoed, zou het vreemd zijn als we je geen tips zouden geven over het bezoeken van onze culturele geschiedenis en mooie Nederlandse monumenten. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed of op Stichting Werelderfgoed Nederland voor een rijkdom aan mooie monumenten. Hieronder krijg je ook een paar bezoektips waarbij Erfgoed Beleving / Nico van Eeten functioneel of op een andere wijze bij betrokken is.

De cultuurhistorische waarde van Nuenen

Wie Nuenen zegt … zegt Vincent van Gogh! Een gezellige centrum, waar De Aardappeleters op het plein nog steeds aan tafel zitten, een stukje verder toegekeken door de bedenker zelf … En als je iets verder loopt vind je, behalve het Vincent van Gogh-huis ook de enorme, eeuwenoude Lindeboom, met daarvoor een prachtig Rijksmonument; de historische Waterpomp van Nuenen, een Rijksmonument dat Erfgoed Onderhoud / Nico van Eeten heeft gerestaureerd.

De levende Beerze

Een opwaardering van dit mooie landschap, waarbij van Vessem tot Oostelbeers aan diverse projecten wordt gewerkt, zodat mensen in hun vrije tijd nog meer kunnen genieten van hun fietstocht of ontspannende wandeling in dit afwisselende landschap. Voor meer informatie kijk op hun website. In vervolg hierop zie je hieronder ook een mooi project waar wij aan hebben meegewerkt, de Watertafel; een levend verhaal over het belang van de Grote en Kleine Beerze.

De Watertafel in Middelbeers

Dit mooie, nieuwe en levende monument ondersteunt een intense beleving van een interessant verhaal. Erfgoed Beleving Nico van Eeten heeft hierbij, naast restauratie en volledige installatie (en onderhoud) van pomp en watervoorziening, ook gezorgd dat verhaal te beluisteren valt. Lees HIER meer over dit project.

Landgoed Baest

Dit prachtige Landgoed Baest – zo’n 500 hectare groot, is gelegen in de gemeente Oirschot, tussen Tilburg en Eindhoven. Het mooie huis is gebouwd begin 16e eeuw en omgeven door een prachtige, natuur en een historische tuin. Het is beschikbaar voor diverse gelegenheden en uiteraard is het mogelijk om deel te nemen aan een rondleiding. Kijk voor meer informatie op hun website.

Kampement 1830 & Herinrichting Oirschotse Heide

Je loopt hier eigenlijk door een zeer beroemd stukje geschiedenis … waar niemand erg in heeft! Verscholen in de bossen bij Oirschot liggen namelijk de resten van een militair kamp uit 1832. Op deze plek verbleven destijds tienduizend soldaten i.v.m. de afscheiding van België van het Koninkrijk der Nederlanden. Het Ministerie van Defensie, eigenaar van de Oirschotse Heide, gaat dit gebied herinrichten. Daarbij wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de natuurwaarden en de recreatieve en ook historische betekenis van het gebied. Zo krijgt dit gebied er ineens ook een mooi, historisch verhaal bij. Kijk eens op de website of download (pdf) hier het verhaal, uit een magazine dat is uitgebracht door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.